Kolonoskopi, kalın bağırsak (kolon) ve rektumun detaylı bir şekilde incelenmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Bu işlem, çeşitli sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve takibinde önemli bir rol oynar. Kolonoskopi gerekliliği, kişisel risk faktörlerine, yaşa ve mevcut semptomlara bağlı olarak değişebilir. Kliniğimizde bu işlem anestezi uzmanı gözetiminde sedasyon altında yapılmaktadır.
50 yaş ve üzerindeki bireylerde bağırsak kanseri taraması için önerilir.
Ailesinde kolon kanseri veya polip öyküsü olan kişilerde tarama yaşı 40’a çekilebilir veya ilgili hastalığın aile bireyinde görüldüğü yaştan 10 yıl önce yapılması önerilir.
İnflamatuvar bağırsak hastalıkları (Crohn hastalığı, ülseratif kolit) olan bireylerde daha erken yaşta ve sık aralıklarla yapılabilir.
Makattan kanama: Dışkıda kan görülmesi, rektal kanama veya bilinmeyen nedenlerle kansızlık durumlarında yapılmalıdır.
Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik: Uzun süreli ishal, kabızlık, dışkılama düzeninde ani değişiklikler.
Açıklanamayan kilo kaybı: Kısa sürede belirgin kilo kaybı olan hastalarda altta yatan ciddi hastalıkları dışlamak için yapılır.
Karın ağrısı ve şişkinlik: Kronik veya tekrarlayan karın ağrısı durumlarında kolonoskopi gerekli olabilir.
Demir eksikliği anemisi: Nedeni bilinmeyen demir eksikliği anemisinin değerlendirilmesinde önemli bir tanı yöntemidir.
Daha önce bağırsak polipleri saptanan hastalar, doktorun önerdiği aralıklarla kolonoskopi yaptırmalıdır.
Kolorektal kanser tedavisi gören hastalar için düzenli takip kolonoskopileri önerilir.
Normal bir kolonoskopi sonrası ve risk faktörü yoksa 10 yılda bir tekrarlanması önerilir.
Polip tespit edilen hastalarda, polibin tipine ve büyüklüğüne göre takip süresi değişebilir (3-5 yıl gibi daha kısa aralıklarla önerilebilir).
Ailevi kolorektal kanser sendromları veya inflamatuvar bağırsak hastalıkları olan bireyler için doktorun belirlediği daha sık taramalar gerekebilir.
Kolonoskopi, bağırsak hastalıklarının erken teşhisinde hayati önem taşıyan bir tarama yöntemidir. Özellikle belirli risk faktörlerine sahip bireylerde düzenli aralıklarla yapılması, kolon kanseri gibi ciddi hastalıkların erken teşhis ve tedavisine olanak tanır. Eğer yukarıda belirtilen durumlardan biri sizde mevcutsa, bir uzmana danışarak kolonoskopi gerekliliğinizi değerlendirebilirsiniz.